ACTIVITEITEN

Pas-de-deux

Jaarlijks wordt een Pas-de-deux wedstrijd georganiseerd, waarin tweetallen een dressuurproef rijden én volgens traditie alle ruiters en paarden verkleed zijn. Er is een prijs voor de best gereden proef en voor de mooiste aankleding.

Kür op muziek

Op dezelfde wedstrijddag kan ook een Kür op muziek worden gereden. Je bent vrij om zelf je proef te maken en de bijpassende muziek te kiezen.

Bijzondere buitenritten

In samenwerking met de manege organiseren we elk jaar thema-buitenritten. Voor deze ritten kunnen ook rijlessen van de manege ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan een dauwtraprit (in de vroege ochtend met na afloop een lekker ontbijt op stal), een maanrit (bij volle maan en met een borrel), een snertrit (in de winter met snert na afloop) of een pannenkoekenrit (rit met na afloop lekker zelfgebakken pannenkoeken eten).

Workshops

Workshops waar je bijvoorbeeld meer leert over omgaan met paarden en veiligheid of gaat mennen. Ook is er een workshop over het leren rijden van wedstrijden.

Nieuwjaarsreceptie

Naast deze hippische activiteiten worden jaarlijks een barbecue georganiseerd in de zomer en wordt in samenwerking met de manege een Nieuwjaarsreceptie. Mosselfeesten, Paasbrunches en andere feesten staan ook op het programma.

Lustrum

Elke 5 jaar is het groot feest voor de RVSW. Samen met de manege organiseren we een feest die de gehele dag duurt. Overdag is er veel aandacht voor diverse facetten van het paardrijden en ´s avonds is er vaak een barbecue.

Een wedstrijd met verkleden of een verkleedpartij met wat rijden

Elk jaar is de Pas de Deux dan wel de Kür op Muziek voor sommige een enorm leuk evenement (waar je het hele jaar naar uit kunt kijken) of een gevoel van “goeie help …”.
Inmiddels is er een derde categorie: Bonte middag of overige of eigen inzicht. Wat dan ook. Want als je liever meer vrijheid wilt dan de protocollen van de Pas de Deux, of misschien iets zonder paard wilt doen, naast je paard wilt gaan, achter je paard of niet alle onderdelen van de Kür op Muziek wilt tonen: dan kan je in deze rubriek alle kanten op ……. MET en ZONDER paard.
En dan is er natuurlijk nog de categorie bewonderaars! Zij die gewoon komen om te kijken … Ook die zijn van harte welkom! Want publiek is ook heel belangrijk. En er is genoeg te zien en te bewonderen op die middag. Mooie outfits, gekke combinaties met muziek en iedereen die zijn best doet! Paard en ruiter!

Hé, hallo !?!

Heb je zin om mee de doen met de Pas de Deux dit jaar?
Met die woorden kwam een paar jaar geleden met meisje uit mijn les naar me toe.
Wij doen al jaren mee en zoeken nieuwe medestanders dit jaar.
Tja, dacht ik toen; lieve help. Alle gedoe om een thema te verzinnen, een outfit te maken en dan nog muziek… Ik twijfelde. Ik houd namelijk niet van verkleedpartijen.
Maar je houdt toch wel van wedstrijden rijden, dat doe je vaker (Dit meisje geeft namelijk zomaar op). Mijn twijfel bleef maar de aanhouder wint uiteindelijk wel. Er is al een thema, en wij doen natuurlijk ook mee.
Oké, als ik een partner kan vinden en op mijn favoriete paard mag …….
En zo geschiedde: mijn partner kwam ook uit mijn les. De paarden waren snel gevonden en vormden een mooi koppel. Een oefenmiddag. Tegen die tijd voelde ik al lichte kriebels: een verkleedpartij was toch best grappig, spannend ook hoe de paarden reageren op de outfit.
De wedstrijddag zelf was totaal anders dan een “gewone” wedstrijd. Veel gelach en geknutsel met kleding, versiering van paarden en eigenlijk een grote, gezellig bende. Kijken bij elkaar, afkijken (hoe maken zij dat dan vast? Bij mij blijft niet zitten!) en bedenken hoe je de dingen van een ander weer zo snel mogelijk uit de manen en staart van je paard krijgt. En de jouwe erin, ook best handig. De wedstrijd heb je al gewonnen voor jezelf als je op tijd, in de juiste kleding en met de goede muziek in de baan rijdt. Hoe het dan verder gaat? Maakt ook niet uit, als je maar gelachen hebt!
Na de proef keken we elkaar aan: dit smaakt naar meer! Volgend jaar weer en dan kunnen we op tijd beginnen met ons eigen thema. Uiteindelijk zeggen we dat iedere keer en ook voor dit jaar liggen de plannen er. Jawel: ik (die niet van verkleedfeestjes houd) doe nu al jaren vol goede moed en enthousiasme mee. Voor dit jaar zijn we al een eind op weg; thema is er, stoffen om kleding van de maken en veel ideeën over de accessoires voor de paarden, over de muziek. Mijn partner doet weer mee. Alleen de paarden zijn nog even een vraagteken.
Wat dit jaar een extra impuls zou geven? Zoveel deelnemers dat je de hele middag kunt vullen met deelnemers en outfits. Het niveau van het rijden? Als jij dat wilt, is het belangrijk. Anders niet.
Pas de deux is: een wedstrijd met een verkleden (als je graag wedstrijd rijdt) of een verkleedpartij met wat rijden (als je voor de outfit gaat).

Dus voor ieder wat wils en vooral heel veel gezelligheid!

Informatie over de Pas de Deux en Kur op muziek

Elk jaar houden we traditie getrouw een pas de deux en kur op muziek wedstrijd voorafgaande aan de nieuwjaarsreceptie. Houd de aankondigingen op deze site en manege in de gaten voor de details en inschrijven. Hieronder vind je alles wat je moet weten als je graag mee wil doen.

==> Inschrijven, in overleg met Joke en/of Hans, vanaf D3. Je kunt hier ook aangeven op welk paard je bij voorkeur wilt rijden.

==> De Pas de Deux kent de categorie Licht, Middel of Zwaar. De Kür op muziek bestaat uit de categorie Licht en Zwaar.

==> Een kopie van deze proeven kun je hieronder downloaden.

==> Voorkeurspaarden mogen worden opgeven. Bedenk goed of aankleding/muziek bij het keuzepaard past en heel belangrijk: overleg dit met je instructeur!

==> De keuze voor de kleding is vrij. Uiteraard mag er ook in klassiek wedstrijdtenue worden gereden. Een veiligheidshelm is verplicht. Uitzondering hiervoor wordt alleen gemaakt na schriftelijke toestemming (voor jongeren onder de 18 jaar met handtekening van ouders)

==> Er zal een officiële jury zijn voor de te rijden proeven en er zal ook een publieksjury zijn die het gekozen thema, de muziek keuze en de kleding beoordeelt.

==> Sommige jaren organiseren we een oefenmiddag. Veel mensen oefenen al heel fanatiek in de prive lessen. We raden je daarom ook aan dit te doen, dus overleg met je instructeur en maak tijdig een afspraak om 1 of meerdere keren te gaan oefenen! Tip: oefen eerst een keer alleen de proef, en kijk hoe de paarden samen gaan. Als dat goed gaat kun je daarna nog een keer oefenen, maar dan met muziek en eventuele kostuums. Let op: zonder goede voorbereiding kun je niet mee doen aan de wedstrijd.

==> Lever de muziek aan op CD of USB. De CD moet voorzien zijn van de namen van de deelnemers. Vermeld ook duidelijk welke muziek voor de eventuele intro, voor de proef zelf en eventueel voor na het groeten is.

==> Lever tevens een stukje tekst aan (ongeveer 3 a 4 regels) met een leuk plaatje waarin het thema van de PdD wordt beschreven voor het programmaboekje en als toelichting voor de jury.

==> Kosten: Jeugd: lid €13,00 / niet lid: € 17,00 Volwassen: lid € 16,00 / niet lid: € 21,00

Download de Kur op Muziek Instructies: