Gamble

Open brief aan Gamble

Op 6 januari van dit jaar heeft Gamble de stal verlaten en een nieuw onderkomen gevonden in Hazerswoude.

Lieve Gamble.

Als ik je op deze manier toespraak, dan zie ik al mensen de wenkbrauwen fronsen …… Jij? Lief????? Het is maar wat je definitie van lief is ……………….. En Ja, ik vind je best lief. Dat KAN je zijn ………………..

Veel mensen verkijken zich op een fjord, die zien er zo knuffelig uit en hebben van die lieve ogen … Klopt. Geen twijfel mogelijk, zeker als ze wat dikker in de vacht zitten en lekker wollig zijn …
En een fjord ben je … Formidabel Jeugdig Onvolprezen Rigoreuze Deugniet FJORD! En dus niet zo maar een pony, waar iedereen op weg rijdt.

Toen je kwam had je al wat trucs: stoppen in de hoek, de mestbakken inspecteren en een korte draai maken. Liefst net iets korter dan je ruiter ……….
Maar met meer werken kreeg je daar ook best lol in. Soepel genoeg om niet te misstaan in de dressuurring, wil je best een nette volte maken in draf of galop. Kan je namelijk heel best. Na een letterlijk frisse start waren ook buitenritten goed te doen. In de duin, over de vlakte of op het strand … prima. Je haastte je met de grote paarden mee en deed je ding.
Het omslagpunt kwam met je blessure …… maanden alleen stappen en verder boxrust is voor geen enkel paard leuk maar jij hebt je echt uitgeleefd met geintjes verzinnen en die goed opsparen. Je revalidatie was voor de stalmedewerkers en instructie niet altijd een zegen. Want leren om pylonnen te apporteren is dan best grappig, longeren aan de dubbele lijn vond je echt minder. En al dat wandelen ……………… nee, dan even wegschieten en kijken of je personeel mee skiet !

Maar ook daar kwam een einde aan: hersteld en fit om aan het echte werk te gaan. Ja, gerust heel fit. Want doen bleek wat je al die tijd hebt lopen verzinnen en doorpraten met Silencio. Jullie plannetjes zijn alleen niet even aangenaam voor de ruiter. Uiteindelijk was het te doen om met je te werken: elke bocht zelf iets anders inzetten omdat je anders je eigen plan van de plank trok. Alert zijn op je knorren (gekopieerd van Waldo; hij is erg chagrijnig van) en gewoon je goed bezig houden. Dat werkte wel. En bij balken lopen extra alert zijn. Want over balken heb je eigen een geheel eigen mening. Jouw passen zijn zo kort te maken dat je best in galop over drafbalken kan … en las je dan niet uitkomt, ach dan ga je gewoon opzij! En altijd leuk om dan recht op een collega af te rennen …

Nee, lieve Gamble. Dat werkt niet op een manege. Jij hebt behoefte aan veel verschillend werk met weinig mensen, die je allemaal op dezelfde manier rijden. En mensen die ook je beetje aparte gevoel voor humor begrijpen. Een prive plekje dus en dat heb je nu gevonden. Met ander Fjorden en een weiland om even te ei kwijt te raken en knorrend in de rondte te scheuren.

Ik wens je daar heel veel plezier. Ik hoop van harte dat je daar het naar je zin hebt en nog land gezond een FJORD kunt zijn.

Victorine