Sportcommissie

De sportcommissie van de RVSW organiseert de dressuurwedstrijden op manege Wittebrug, dus voor vragen en opmerkingen kun je altijd bij hun terecht! De sportcie is aanwezig op de wedstrijddag om alles in goede banen te leiden, zij zorgt voor een wedstrijdschema, regelt de inschrijvingen en regelt ook de aanwezigheid van een jury.

Diverse wedstrijden

De RVSW organiseert diverse proeven of wedstrijden die worden gereden op basis van de regels van de Manege Ruiterbond. Dit zijn Dressuurproeven en Vaardigheidsproeven. De proeven worden gejureerd door een vakkundige en onafhankelijke jury. De vorderingen kunnen worden bijgeschreven in het ruiterpaspoort van de Manege Ruiterbond, waarvan de ruiter lid is via de manege. Daarnaast wordt elk jaar een Clubkampioen bepaald door te kijken naar de beste resultaten van drie wedstrijden per kalenderjaar. Dit is apart voor de jeugd en voor volwassenen.

Van FNRS --> MRB

Overgang van de FNRS naar de Manege & Ruiter Bond. Heb je altijd F-proefjes gereden bij de FNRS en ga je voor het eerst een D-proefje rijden bij MRB, en weet je niet (zeker) welk niveau je mag starten? .

Inschrijven | Kosten | Afmelden voor Wedstrijden

Leden en niet-leden kunnen zich inschrijven voor de wedstrijden door de INSCHRIJFLIJST op de PAAL in de kantine in te vullen. Je kunt ook een mail sturen naar wedstrijden@rvsw.nl. De inschrijving sluit ongeveer 10 dagen voor de wedstrijddag; daarna is inschrijven niet meer mogelijk.
De dressuur wedstrijden worden gereden volgens het reglement van de Manege en Ruiter Bond

Je eerste wedstrijd mag je rijden zonder lid te zijn van de RVSW, maar als je wedstrijden wilt blijven rijden dan is een lidmaatschap van de RVSW verplicht.
Op de dag zelf moet er aan het einde van de wedstrijddag vóór de prijsuitreiking betaald worden in de kantine.

De kosten per wedstrijd:
Jeugd – manege paard € 16,00 (lid) / € 19,50 (geen lid)
Jeugd – eigen paard € 12,50 (lid) / € 16,00 (geen lid)
Volwassen – manegepaard € 19,00 (lid) / € 23,00 (geen lid)
Volwassen – eigen paard € 13,00 (lid) / € 17,00 (geen lid)

De RVSW maakt kosten voor deelname aan de officiële MRB-proeven. Mocht je wegens omstandigheden toch niet kunnen komen op de wedstrijd, moet je je daarom uiterlijk 24 uur van tevoren afmelden. Afmelden doe je door contact op te nemen met de sportcommissie (wedstrijden@rvws.nl). Let op je kunt je maar tot 24 uur van tevoren afmelden, daarna worden er kosten in rekening gebracht.

In de Algemene ledenvergadering 2009 is besloten dat diegenen die zich niet (tijdig) afmelden de wedstrijdkosten aan de vereniging dienen te vergoeden. Ook is besloten dat indien deze kosten niet aan de RVSW worden vergoed, je wordt uitgesloten van verdere activiteiten van de vereniging. Hierdoor kun je dus niet meer meedoen aan bijvoorbeeld een volgende dressuurproef. Je wordt via een e-mail op de hoogte gesteld van het te betalen bedrag. Graag ten spoedigste betalen of contact opnemen met de penningmeester/ secretaris om een regeling te treffen.

Informatie voor het rijden van de proeven

We rijden de proeven van de Manege en Ruiter Bond. Er bestaan vijf niveaus met daarbinnen in totaal twintig verschillende “D-proefjes”. Binnen elk niveau zijn er 4 verschillende proeven die een aantal keren gereden dienen te worden. Voor meer informatie over de proeven verwijzen we graag door naar de onderstaande PDF en de website van de Manege en Ruiter Bond. Hier kun je ook alle proefjes (kostenloos) downloaden.
Lees hieronder meer informatie over de paardenindeling, kledingvoorschriften, theorie-gedeelte, het ruiterpaspoort en de prijsuitreiking.

De indeling van de paarden wordt gemaakt op basis van loting.
Het kan daardoor voorkomen dat je bent ingedeeld op een paard waar je niet zo vaak of nog nooit op hebt gereden. Bedenk dan dat de uitkomst van de loting altijd met Hans of Joke wordt afgestemd. Zij kennen de ruiters en de paarden en weten welke combinaties wel of niet geschikt zijn. Zij zullen altijd jouw veiligheid voorop stellen. Daarnaast wordt je per wedstrijdseizoen maximaal 1 keer op hetzelfde paard ingedeeld.

Aan sommige proeven zit een theorie examen verbonden. Het gaat om de proefen D2 (tweede keer), D4 (derde keer), D6 (tweede keer), D8 (derde keer) en D10 (tweede keer). De theoriebladen die je moet leren kun je gratis downloaden via de website van de Manege en Ruiter Bond. Welke theoriebladen je moet leren kun je vinden in onderstaand overzicht:

Leren voor theorie D2: Beweging van het paard – Groeten – Houding van de ruiter – Omgaan met een paard – Opstappen – Rijbaan met hoefslag
Leren voor theorie D4: Borstelen van een paard – Galop rechtsom en linksom – Hoofdstel en hoofdstel omdoen – Omgaan met een paard – Zadel en opzadelen
Leren voor theorie D6: Buitenrijden – Exterieur
Leren voor theorie D8: Doorzitten – Hals strekken en teugels weer op maat nemen – Overgangen en tempowisselingen – Tussen en op de letter rijden
Leren voor theorie D10: Beweging van het paard – Constante verbinding en aanleuning – Galop rechtsom en linksom Houding van de ruiter – Hulpen – Ophoudingen
Theorie zoals aangeboden in de theoriebladen hoef je niet uit je hoofd te leren. Het is wel belangrijk om de aangegeven hoofdstukken te bestuderen zodat een basale kennis ontstaat.

Alle rijbaanfiguren worden uitgelegd. Lees deze bladen goed door zodat je weet hoe de figuren eruit horen te zien. Er wordt verwacht dat je de rijbaanfiguren kent die in bijbehorende proeven voorkomen.

Het afnemen van de theorie-examens gebeurt om 11.00 uur. Zorg dus dat je op tijd aanwezig bent. Als je je theorie en proef hebt gehaald krijg je een diploma.

De vorderingen van de ruiter kan worden bijgeschreven in het ruiterpaspoort van de Manege en Ruiter Bond, waarvan de ruiter lid is via de manege. Dus neem je ruiterpaspoort mee, dan kunnen we deze stempelen als je een D-proef hebt gehaald. Zo blijven je eigen paspoort en onze wedstrijdadministratie up-to-date.
Een ruiterpaspoort krijg je van de manege (heb je geen ruiterpaspoort, vraag dan Hans even).

– Goedgekeurde rijhelm/cap met veiligheidskenmerk CE EN1384.
– Rijlaarzen of jodhpurs met gladde chaps zonder franje, kleur maakt niet uit.
– Rijbroek, liefst wit of een lichte kleur.
– Handschoenen moeten wit zijn. Zwart of andere kleur mag beslist NIET, zonder handschoenen mag wel.
– Rijjasje, effen sweater, bodywarmer of manegesweater of een witte blouse met kraagje met LANGE mouwen.
– Bij rijden in officieel wedstrijdtenue zijn witte handschoenen en plastron verplicht!
– Lange haren in een knot, haarnetje of vlecht. Losse haren zijn niet toegestaan.

Aan het rijden van de D-proef verbinden we een wedstrijd, voor alle leeftijden per niveau. Het tijdstip waarop de prijzen worden uitgereikt verschilt per wedstrijd doordat sommige proeven langer duren dan andere. Het beste is om op de dag zelf naar ouders, familie of vrienden te bellen om door te geven hoe laat de prijsuitreiking is.

Aanvulling wedstrijd reglement D12 en hoger

Voor de proeven van D12 en hoger kunnen deelnemers van de FNRS-dressuurwedstrijden gehouden op manege Wittebrug er voor kiezen om van te voren te oefenen met het paard waar de wedstrijd op wordt gereden. De reden hiervoor is dat de proeven dusdanig lastig worden qua figuren in onze (kleine) binnen manege dat extra oefenen gewenst kan zijn.

– Deelname is HC (hors concours = buiten mededinging)!
– Voorwaarde bij HC deelname blijft wel dat per seizoen slechts 1 keer mag worden deelgenomen op een bepaald paard.
– Ruiters die vooraf willen oefenen worden 3 weken voor de wedstrijddag in de gelegenheid gesteld om met Joke afspraken te maken over de keuze van een paard. De keuze voor het paard is in overleg met Joke, onder voorwaarde dat ieder van de vooraf gekozen paarden slechts 1 keer per wedstrijddag beschikbaar is voor HC deelname; een 2e inzet van betreffende paard is beschikbaar is voor loting t.b.v. de andere (hogere) proeven.
– Het initiatief ligt bij de deelnemende ruiter en niet bij de Sportcommissie of Joke. De ruiters die gebruik maken van de keuze optie zijn daarnaast zelf verantwoordelijk om de (in overleg met Joke) gemaakte keuze tijdig te communiceren met de sportcommissie (d.w.z. voor de loting).
– De optie van HC deelname met keuze voor een paard is toegestaan van maximaal 3 weken voor de wedstrijd tot dag van toewijzing door de loting van de paarden voor de wedstrijddeelnemers. Na de loting kan men geen aanspraak meer maken op een eigen keuze. De loting vindt gebruikelijk plaats in de week voor de eerste wedstrijddag.
– De eventuele behaalde promotiepunten komen bij HC wel in het ruiterpaspoort.

Als ruiters aan de wedstrijd willen deelnemen en in aanmerking willen komen voor de prijzen/bekers dan doen ze mee in de loting en is het niet mogelijk tevoren op het wedstrijdpaard te oefenen.

Reglement Clubkampioenschap

Word jij de nieuwe Clubkampioen van de Ruitervereniging Stal Wittebrug?

Hoe: Door deelname aan dressuurwedstrijden die wij organiseren bij Ruitervereniging Stal Wittebrug maak je kans om Clubkampioen te worden. Hiervoor moet je gedurende het kalenderjaar minimaal 4 x starten.

Voor wie: Leden van onze Ruitervereniging Stal Wittebrug. Door deelname aan 4 wedstrijden doe je automatisch mee.

· Alleen leden van Ruitervereniging Stal Wittebrug kunnen zich selecteren.
· Er zijn 2 clubkampioenschappen, te weten voor jeugd (tot 18 jaar [1]) en voor volwassenen
· Een ruiter/amazone moet minimaal aan 4 wedstrijden in betreffende jaar meedoen om zich te kandideren.
De drie beste resultaten gelden voor het clubkampioenschap (dus 1 wegstreep resultaat).

Indien aan alle (5) wedstrijden wordt deelgenomen gelden slechts de 3 beste resultaten.
· De resultaten van de 3 beste proeven bepalen de eindscore op basis van punten.
Punten worden toegekend naar rangschikking.
– de resultaten van de jeugd van de verschillende niveaus [D1-D4 en D5+] worden samengevoegd tot een gezamenlijk eindresultaat; vervolgensgeldt voor dit eindresultaat resultaat voor de jeugd
1e plaats = 15 punten, 2e plaats = 14 punten, 3e plaats = 13 punten etc.

– voor volwassenen: 1e plaats = 10 punten, 2e plaats = 9 punten, 3e plaats = 8 punten etc.[2]
– bij een ex eaquo stand worden krijgt iedere afzonderlijke deelnemers het gemiddelde van de bijbehorende plaatsing.
· Bij deelname geldt dat een ruiter/amazone zich moet kwalificeren met verschillende paarden.
· De tussenstand zal op onze website worden geplaatst.
· De Prijsuitreiking van de clubkampioen vindt plaats tijdens op de Nieuwjaarsbijeenkomst in het volgende jaar. Op de manege wordt een plaquette opgehangen met vermelding van de opeenvolgende clubkampioenen.
· Het bestuur van Ruitervereniging Stal Wittebrug behoudt zich het recht voor (tussentijds) wijzigingen in het reglement door te voeren.

[1] Leeftijd op 1 januari van betreffende jaar is bepalend.
[2] Verschil in toe te kennen punten aan jeugd en volwassen is ingegeven door de verschillende aantal deelnemers in de categorieën

De Sportcommissie

 

Harmke

 

Meral

Hoi! Ik heet Harmke Jansen en ik rijd sinds 2011 bij manege de Wittebrug. De basics heb ik geleerd op de pony’s van de camping op Ameland, waar mijn ouders altijd naar toe gingen op vakantie. Later ook op een pony-manege in Eibergen totdat ik ging studeren. Toen we naar Den Haag verhuisden, zijn mijn man (Willem) en ik samen begonnen bij Simone. En nu rijd ik met heel veel plezier op dinsdagavond bij Hans, en op donderdagavond bij Simone. Vorig jaar ben ik begonnen met het rijden van wedstrijdjes. En sinds dit jaar met veel plezier ook als bestuurslid van de sportcommissie. Ik heb veel favorieten gehad in de afgelopen jaren bij de Wittebrug; Watch Me, Laser, Ufo en Adje. Allemaal heel lieve paarden met een bijzonder sprankeltje. Maar Bolero is inmiddels toch wel mijn eerste echte paarden-liefde.

He daar, mijn naam is Meral Revis en ik kwam op 19 december 2015 met ons paard Janneke naar wittebrug. Een warm bad waar veel kennis en vriendelijkheid aanwezig is maar ook wel volledig in eigen waarde en doen laten word gelaten. Dat is ook de reden dat wij ons best snel hier thuis voelden en met veel plezier rondlopen. In de wandelgangen hoorde ik dat men wat handjes bij de sportcommissie konden gebruiken. Dus ben ik gaan helpen en sindsdien zit ik er nog en ben ik lid(volgens mij).. Kwestie van erin rollen en plezier beleven, elkaar helpen om een dag succesvol af te sluiten. Favoriet was natuurlijk Janneke maar helaas moeten wij haar vanaf 23 februari missen. Maar hier zijn vele toppers dus rijden doe ik nog steeds en wie weet verpand mijn hart nog wel aan een ander topper…